Gandul.info
Adelina Mihai
1532 vizualizări 21 nov 2017

Negocierea salariilor în România se face de regulă pe nivelul salarial net, însă în con­trac­tele de muncă se menţionează salariul brut.

„Vor fi zeci de mii de procese în instanţă în cazul în care angajatorii nu majorează salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie măcar să che­me la negocieri salariaţii, ci trebuie să res­pec­te noua definiţie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariaţilor. Angaja­torul ar trebui să demonstreze că au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotrivă, acestea scad cu câteva zeci de lei pe lună la un salariu mediu“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Pe de altă parte, el a menţionat că această măsură distruge ideea de securitate socială aşa cum a fost ea gândită acum 100 de ani, pe trei piloni: statul, angajatorul şi angajatul.

„O masă nu poate sta pe mai puţin de trei picioare. Nu poţi să elimini unul dintre pilonii securităţii sociale – angajatorul“, a mai spus el.Avocaţii specializaţi în dreptul muncii spun că angajaţii ar putea avea câştig de cauză în instanţă dacă pot dovedi că şi-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu şi-a respectat înţelegerea.

„Ar trebui să se aplice teoria impre­viziunii contractelor, care spune că, în măsura în care condiţiile se schimbă, în acel moment în mod auto­mat ar trebui să se actualizeze şi contractele, mai ales în favoarea angajaţilor, dar este cu dus şi întors. Până la urmă, deşi în general se negociază salariul net, în contractul de muncă apare salariul brut şi este greu de demonstrat în instanţă că ai negociat netul. De regulă, negocierea a avut loc între două persoane, angajatul şi persoana de la HR, fără martori“, a spus avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlcă.

Modificarea adusă Codului fiscal şi publicată deja în Monitorul Oficial transferă contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în sarcina exclusivă a angajatului, iar cuantumul total al acestora scade de la 39% din salariul brut la 37%.

Prin urmare, pentru ca angajaţii să rămână cu acelaşi nivel al salariului net ca în 2017, salariile brute ar trebui majorate cu circa 17 -20% începând din 2018.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

Citește și: