Cătălin Niţu
684 vizualizări 27 iun 2019

Este vorba despre Yango, serviciul de rides-haring al gigantului online Yandex din Rusia. Lansarea serviciilor Yango pe piaţa din România erau zvonite încă de luna trecută, când compania a publicat anunţuri de angajare pentru persoane cunoscătoare de limba română pentru centrul de servicii clienţi. Lansarea serviciului astăzi este foarte oportună, la numai două zile după ce guvernul a anunţat adoptarea ordonanţei de urgenţă care reglementează ride-sharing-ul.

Yango, noul serviciu de ride-sharing din România

Yango, asemeni Uber, Bolt şi Clever Go, este un serviciu de ride-sharing. Utilizatorii pot comanda o maşină direct din aplicaţia Yango de pe iOS sau Android, introduc o adresă de destinaţie şi primesc instant costul şi timpul estimat al cursei. Yango va încerca faţă de celelalte servicii să menţină preţuri competitive. Primul oraş în care Yango este disponibil la noi în ţară este Bucureşti.

Pentru şoferi, Yango ar putea fi mai avantajos decât concurenţa, întrucât compania prezintă pe site-ul său o ofertă atractivă. Comisionul pentru serviciile Yango este de 0%, iar şoferilor şi se promit bonusuri de performanţă. Această cotă de 0% va fi disponibilă doar la început, în timp compania introducând o taxă. Reprezentanţii companiei spun că aceasta este de sub 15% în majoritatea ţărilor unde serviciul este deja disponibil.

Compania spune că lucrează deja cu 55 de parteneri locali care au 3.000 de şoferi disponibili şi nu colaborează (încă?) cu firme de taxi locale. Yango nu va lucra direct cu şoferii, precum restul companiilor, preferând să colaboreze direct cu firme. De asemenea, a fost fondat şi un centru pentru şoferi, unde aceştia pot veni să se familiarizeze cu aplicaţia şi cu serviciile Yango.

Yango nu foloseşte hărţi Google sau cumpărate de la alte companii. Aplicaţia se bazează pe tehnologiile Yandex, precum hărţi şi machine learning. Acest lucru le permite să ofere costuri mai mici, întrucât nu plătesc licenţe altor companii pentru astfel de servicii.

Cât costă serviciile Yango

Costul de bază al unei curse cu Yango este de 8 lei. Aceasta este calculată pentru o distanţă de 3 km şi 7 minute. Dacă cursa este mai scurtă de atât, clientul va plăti tot 8 lei. Cursa începe să fie contorizată după trei minute de când şoferul a ajuns la punctul de pornire. Fiecare minut de aşteptare sau al cursei costă 0,3 lei, în timp ce fiecare kilometru costă 1,5 lei, iar minutele în trafic sunt calculate la 0,22 lei pe minut.

În afara oraşelor, în zonele de suburbie, Yango taxează clienţii cu 2 lei pe kilometru şi cu 0,2 lei pe minut, în timp ce taxa de aşteptare este la fel: 0,3 lei pe minut.

Site-ul Yango menţionează şi posibilitaea unor costuri crescute, în funcţie de cerere sau aglomeraţie. Acesta se numeşte multiplicator de „oră de vârf” (rush hour) şi va fi dinamic, similar cu tariful dinamic de pe Uber sau Bolt.

Citeşte continuarea...

Citește și: