Departamentul Social - Mediafax
1350 vizualizări 5 aug 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor faţă de cât se cheltuie în prezent, dar există bani pentru această majorare.

"Săptămâna viitoare suntem pregătiţi să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă şi formula de calcul şi vor avea de câştigat pensionarii. Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitate foarte intensă pentru noi. Avem secretari de stat care sunt pregătiţi să meargă în judeţe să le explice oamenilor,” a declarat ministrul Muncii la Antena 3. ”Da ( vom cheltui de două ori pe pensii decât cheltuim acum -n.r.). Sunt bani. A fost vreun moment de când am fost la guvernare când nu au fost bani de pensii şi salarii? Domnul Iohannis este într-o campanie electorală perpetuă şi nu cred că îl interesează nici pensionarii, nici salariaţii."

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

Lia Olguţa Vasilescu l-a mai acuzat pe şeful statului că nu ştie să citească un buget.

"Domnul preşedinte am înţeles că are părinţii pensionari în Germania, deci s-ar putea să nu ştie cum au crescut pensiile în România. Dar noi putem să îi trimitem nişte copii după taloanele de pensii ca să vadă şi el cum au crescut pensiile", a mai spus ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai anunţat că românii care beneficiază de pensie minim garantată vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau într-o formă de asistenţă socială.

"Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie, la pensia minim garantată, la fel ca o persoană care a contribuit poate 2 ani şi ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. (...) Pensia a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aceştia vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă! După apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămîne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

Ministrul Muncii a declarat că nu sunt şanse să scadă pensiile la recalculare.

"Există chiar un articol în lege care spune foarte clar că dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul acordat în plată", a precizat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţă chiar dublarea veniturilor pensionarilor până în 2021.

 

Cel mai târziu joi, săptămâna care urmează, legea va fi pus în transparenţă decizională şi vor începe consultările. Fondul de pensii e în creştere semnificativă, dar impactul bugetar este acoperit. Nu sunt probleme din punct de vedere al impactului bugetar", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Preşedintele PSD a explicat că toate creşterile vor fi etapizate, pensiile urmând să se dubleze până în 2021.

"Luna iulie va fi cu inflaţie negativă. Ghinion. A crescut punctul în 2018 la 1.100 de lei, deci cu 10%, va creşte la 1265 de lei în 2019. În 2020 punctul de pensie se dublează. Este cea mai mare creştere care a existat vreodată, cred că nu numai în România, a punctului de pensie. Creşterile vor fi etapizate. Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile în bine pentru foarte mulţi pensionari, fiecare pensie va fi cel puţin dublată în 2021. Cum se calculează? Valoarea punctului de referinţă care este 75 se înmulţeşte cu numărul de puncte în perioada în care ai muncit şi îţi dă pensia. Dacă ai 40 de puncte acumulate înmulţite cu 75, ceea ce foarte mulţi au, obţii o pensie de 3.000 de lei.", a explicat liderul PSD.

 

Citește și: