553 vizualizări 3 oct 2019

Isărescu a fost întrebat de opinia sa în legătură cu perspectivele economiei şi cu analizele care circulă în spaţiul public legate de aceasta. „Se înregistrează un declin în partea dependentă de economia germană. Ministrul german al finanţelor a spus că nu este clar dacă ţara înregistrează o recesiune, şi că au resurse decente, spaţiu fiscal, un surplus fiscal şi o datorie scăzută”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte guvernatorul BNR a remarcat creşterea din sectorul construcţiilor şi majorarea formării brute de capital.

Asftfel de dezbateri privind evoluţia economiei sunt utile, dar „în politcă percepţia este mai tare decât realitatea”, a subliniat Isărescu.

Isărescu spune că există probleme în domeniul fiscal, al calităţii bugetului, în condiţiile în care veniturile fiscale au scăzut sub 30% din PIB. „În 2000, când eram premier, aveam venituri foscale 32% din PIB iar discuţia era cum să atingem 40 - 45%. Acum e şi mai rău”, a spus Isărescu, care a enumerat cheltuielile „rigide” cu salariile şi pensiile, spaţiul fiscal redus, şi ponederea mică a veniturilor publice.

„Maşini multe, drumuri puţine!”, a rezumat situaţia guvernatorul.

Citește și: