Cristina ANDREI
2612 vizualizări 14 nov 2017

„Cu mare îngrijorare am luat la cunoştinţă faptul că modificările din Codul Fiscal, anunţate de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la începutul anului 2018. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în calitate de reprezentanţă oficială a economiei germane în România şi de cea mai mare asociaţie economică ce reprezintă interesele a circa 600 de companii membre, doreşte să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală", au transmis investitorii germani în România, prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane. 

Investitorii germani subliniază că au atras în nenumărate rânduri atenţia că e nevoie de un climat fiscal transparent, stabil şi predictibil pentru ca încrederea în România, ca mediu de investiţii, să fie menţinută, iar felul în care au fost comunicate şi adoptate modificările la Codul Fiscal dau companiilor nemţeşti „un profund sentiment de nesiguranţă". 

Reprezentaţii AHK dau exemplul companiilor care desfăşoară activităţi în sectorul IT, despre care spun că se tem atât de eventualele costuri suplimentare care ar putea apărea, cât şi de planificarea şi implementarea viitoarelor politici fiscale, mai ales că, susţin aceştia, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, cu atât mai mult cu cât e nevoie de ajustarea costurilor. 

„Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora şi reducerea predictibilităţii fiscale ar putea influenţa negativ pe termen mediu şi lung atât climatul investiţional, cât şi competitivitatea ţării şi a companiilor", se mai arată în comunicatul remis de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. 

Investitorii germani critică destul de dur şi acuzaţiile repetate aduse de Executiv multinaţionalelor, arătând că o distincţie între companiile româneşti şi cele cu capital străin nu corespunde spiritului unei economii globalizate, pentru că acestea din urmă fac parte din economia reală a ţării, respectă legile şi au o contribuţie decisivă în dezvoltarea României şi creşterea competitivităţii. „Consideraţiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului Guvernului României de a atrage în continuare investiţii străine, dar astfel de acuzaţii generalizate şi nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei româneşti", se mai arată în sursa citată. 

În România sunt active aproximativ 7.500 de companii germane sau cu capital german, majoritatea în Bucureşti şi în Timiş, Sibiu, Braşov şi Cluj, cu un total de peste 250.000 de angajaţi. Investiţiile germane în România depăşeau la sfârşitul lui 2016 9,2 miliarde de euro, iar relaţia economică româno-germană este în continuă expansiune: exporturile în Germania au însumat în primele şase luni ale anului în curs 7,2 mld. EUR (+18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 mld. EUR (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic şi comercial (23,1% din totalul exporturilor şi 19,9% din importuri).

Citește și: