Roxana Petrescu
4047 vizualizări 8 ian 2019

Deşi este o perioadă de vârf pentru producţia de energie din surse eoliene, pe 7 ianuarie 2019, de exemplu, consumul intern putea fi acoperit doar cu ajutorul importurilor. Ani de-a rândul, mixul energetic local a fost motiv de mândrie, dar când în miez de iarnă, numai 41% din puterea disponibilă funcţiona, întrebarea care se ridică este dacă nu cumva independenţa energetică a României riscă să devină o iluzie, scrie Ziarul financiar.

Degeaba spunem că avem montaţi 200 MW într-o termocentrală la Borzeşti, dacă ei nu au mai fost în funcţiune de ani de zile. Investiţiile în noi unităţi de producţie sunt obligatorii,“ afirmă Carmen Neagu, expert în domeniul energetic.

Potrivit datelor din rapoartele Transelectrica, România are un parc de producţie format de aproape 25.000 MW, nivel care reprezintă puterea instalată totală. Puterea disponibilă însă este de circa 20.000 de MW. Din această putere disponibilă, doar 8.300 MW, adică 40%, funcţionau luni, România fiind nevoită să aducă energie de peste graniţe pentru a-şi acoperi consumul intern.

Deşi ar putea fi vorba de o situaţie punctuală, este o consecinţă a investiţiilor limitate din ultimii 10 ani investiţiile în unităţi noi de producţie a energiei. În prezent, România este cea mai scumpă piaţă în ceea ce priveşte preţul spot al energiei.

”Noi avem centrale care funcţionează la randamente de 30%, cånd la nivel internaţional, randamentele sunt de peste 60%,” explică Neagu. ”Suportăm acum costurile tehnologiilor învechite şi lipsa de investiţii. Ca resurse, România este independentă energetic, există disponibilul, dar pe de altă parte, avem resurse cu utilizare zero. Deşeurile sunt o astfel de categorie, dar noi în strategie, defilăm cu proiecte de zeci de ani.“

În după amiaza de 7 ianuarie 2019, de exemplu, doar o treime din termocentralele pe cărbuni funcţionau, jumătate din cele pe gaze şi nici măcar 20% din hidrocentrale nu-şi aduceau aportul în sistem.

Potrivit Strategiei Energetice a României, în sistemul energetic local sunt necesare investiţii de 30 de miliarde de euro până în 2030, însă proiectul nu indică şi sursele de finanţare.

Vezi mai multe despre iluzia independenţei energetice şi investiţiile în luminiţe de Crăciun, pe Ziarul financiar.

 

Citește și: