Ionel Dancu
1150 vizualizări 13 sep 2018

”Remediem astăzi o scăpare din legislaţie, astfel încât persoanele care obţin venituri din drepturile de proprietate intelectuală să beneficieze de indemnizaţii pentru creşterea copilului pe măsura veniturilor realizate. Aşadar, armonizăm prevederile Codului fiscal cu cele referitoare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Prin completarea legislaţiei vom introduce şi veniturile obţinute din proprietate intelectuală în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului", a declarat joi, premierul Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministerul Muncii anunţase pe 7 septembrie că a lansat procedura de modificare a ordonanţei de urgenţă 111/2010, astfel încât femeile care obţin venituri din drepturi de autor să primească indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală fusese scoasă de sub incidenţa reglementărilor privind veniturile din activităţi independente şi reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70.

Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările şi completările ulterioare, ca fiind venituri din activităţi independente.

După această dată, potrivit Ministerului Muncii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente şi, prin urmare, nu mai puteau fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Noua ordonanţă face dreptate pentru femeile cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

"Stabilirea dreptului şi a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ţinând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor", a transmis Ministerul Muncii, într-o informare.

Persoanele aflate în această situaţie pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obţinerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor stabili noul cuantum în 60 de zile de la primirea documentelor.

”În cazul în care actele doveditoare sunt deja depuse, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială vor stabili noul cuantum în 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă aprobate astăzi. Diferenţele de sume între cuantumul ICC rezultat în urma recalculării şi cel plătit până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă vor fi plătite celor îndreptăţiţi până la data de 31 decembrie 2018.

 

Citește și: