Adrian Popa
2660 vizualizări 23 mai 2019

Huawei, nu va fi, cel mai probabil, singura firmă chineză afectată de conflictul dintre Washington şi Beijing.

Sunt multe companii chineze lidere pe piaţa pe care activează, iar unele dintre aceste industrii sunt sensibile. Americanii pot folosi, ca şi în cazul Huawei, pretextul securităţii naţionale pentru a le impune restricţii. Două mărci care ne vin imediat în minte sunt Hikvision şi DJI. Prima companie este liderul mondial pe segmentul de supraveghere video, iar a doua este cel mai mare producător de drone din lume.

Însă Casa Albă nu va ţinti neaparat giganţi precum cei enumeraţi mai sus. Pe deja celebra „Entity List” a Departamentului Comerţului ar putea intra şi alte branduri de succes chineze, chiar dacă sunt mai mici. Exemple sunt producătorii de smartphone-uri Xiaomi şi OnePlus sau producătorul de PC-uri Lenovo.

Aceştia folosesc tehnologie livrată de furnizori americani precum Qualcomm, Intel, Google sau Micron, iar SUA are interesul să taie accesul la „know how” american, care poate fi folosit de companiile chineze pentru a-şi dezvolta propriile procesoare sau cipuri de memorie.

Deşi sectorul tehnologic s-a dezvoltat masiv în statul asiatic, industria de semiconductori mai are mult până să se apropie de nivelul celei occidentale, iar Beijingul a anunţat investiţii masive în domeniu şi măsuri fiscale pentru a reduce dependenţa faţă de Vest.

În 2018, Ministrul de Finanţe al Chinei a anunţat aliminarea impozitului pe profit pentru producătorii de cipuri pentru a dezvolta acest sector şi a limita dependenţa de cipurile aduse din import.

Revenind la Huawei, Steve Bannon, fost strateg-şef la Casa Albă, a declarat că Trump se va ţine de măsurile luate împotriva companiei, deoarece distrugerea acesteia este de 10 ori mai importantă decât încheierea unui acord comercial cu China.

Nu ştim încă ce reacţie va avea Beijingul la măsurile luate de Washington. China ar putea răspunde la atacul împotriva economiei sale limitând sau tăind accesul SUA la elemente rare, o resursă controlată de statul asiatic. Aceste substanţe sunt necesare în construcţia de baterii, computere sau tehnică militară avansată. O astfel de măsură ar afecta giganţi americani precum Lockheed Martin, Tesla sau Boeing.

Sursa: Statista

Citește și: