17 vizualizări 30 iun 2009

„Absenţa unui impozit progresiv privează economia de stabilizatorul automat în condiţii de criză. Ceea ce se întâmplă astăzi în România arată şubrezenia politicii fiscale a guvernelor din ultima perioadă”, a declarat, ieri, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în contextul dezbaterii “Soluţii pentru criză”, organizată de Alianţa PSD+PC.

Preşedintele Senatului consideră că statele care au introdus cota unică de impozitare au fost avantajate pe termen scurt, însă pe termen lung polarizarea socială s-a accentuat“. Toate ţările care au avut cotă unică - Letonia, ţările baltice şi alte ţări care au adoptat cota unică - au avut avantaje pe termen scurt dintr-un anumit punct de vedere, dar când a apărut criza, au fost private de măsuri de stabilizare socială şi polarizarea socială a crescut. Deci acest subiect trebuie să fie gândit”, a mai arătat Geoană.

Întrebat de Gândul cum comentează afirmaţiile ministrului pentru IMM-uri, Constantin Niţă, potrivit cărora “nu mai putem continua cu această cotă unică”, preşedintele Senatului a răspuns “veţi vedea abordarea noastră în următoarea perioadă”. Ziarul Financiar a relatat marţi că şefii PSD au stabilit, într-o şedinţă, renunţarea la cota unică de 16% în maximum un an.

Pe de altă parte, Geoană a spus marţi că România trăieşte a treia recesiune din ultimii 20 de ani, aceasta fiind “cea mai profundă”, criticând politica instituţiilor financiare internaţionale între care FMI şi Comisia Europeană, “care impun României o politică prociclică, care nu mai dă rezultate în Europa”.

Economiştii susţin însă că introducerea cotei unice a contribuit substanţial la creşterea economică din ultimii ani, prin atragerea investitorilor străini cu un nivel scăzut al impozitelor pe profit. Reprezentanţii oamenilor de afaceri au subliniat în repetate rânduri că renunţarea la cota unică nu ar provoca altceva decât un exod al companiilor străine din România.

La rândul său, partenerul de coaliţie al PSD, PC, a prezentat, în acelaşi context, prin vocea preşedintelui PC Dan Voiculescu, câteva “soluţii concrete pentru combaterea crizei economice şi financiare”.

Impozitarea progresivă a salariilor şi pensiilor foarte mari, reducerea CAS cu 8%, exceptarea microîntreprinderilor de la plata impozitului pe venit în primii 3 ani de la înfiinţare, accelerarea plăţilor statului către agenţii economici, penalizarea automată a statului pentru întârzierile la rambursarea TVA sunt câteva dintre măsurile pe termen scurt propuse de Dan Voiculescu.

Citește și: