Mircea Olteanu
370 vizualizări 20 mar 2018

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic".

Compania Facebook a anunţat luni că a angajat auditori de la firma Stroz Friedberg pentru a investiga şi a stabili dacă Cambdrige Analytica în deţine datele.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut luni iniţierea unei investigaţii în cazul reţelei de socializare online Facebook, după informaţiile potrivit cărora Cambdrige Analytica din Marea Britanie a utilizat fraudulos datele utilizatorilor în scop electoral.

Compania Facebook a anunţat că a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. "Este vorba despre o înşelătorie. Vom lua toate măsurile necesare pentru ştergerea datelor sustrase, vom iniţia acţiuni judiciare contra autorilor activităţilor ilegale", a declarat Paul Grewal, vicepreşedintele Facebook.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

În Statele Unite, senatorul republican John Kennedy a cerut ca Mark Zuckerberg, preşedintele Facebook, să fie audiat în Congres, iar senatorul democrat Ron Widen i-a trimis o scrisoare lui Zuckerberg cu scopul obţinerii de informaţii în legătură cu practicile companiei privind schimbul de date ale utilizatorilor cu părţi terţe.

Senatul american discută un proiect de lege ce vizează combaterea traficului sexual online, măsura amplificând temerile privind impunerea de noi reglementări în domeniul internetului.

Titlurile Facebook au scăzut luni cu 6,8%, până la 172,56 de dolari/acţiune.

Citește și: