Silviu Bănilă
693 vizualizări 19 nov 2018

„Nissan a furnizat informaţii către Biroul Public al Procurorilor din Japonia şi a cooperat cu investigatorii”, a precizat producătorul auto. „Vom continua colaborarea cu autorităţile”.

Potrivit anchetei, Ghosn şi-a subevaluat veniturile cu circa 44 milioane de dolari, în complicitate cu un alt executiv al companiei.

„Au fost descoperite numeroase fapte de corupţie, precum folosirea în scopuri personale a veniturilor companiei”, a adăugat Nissan.

CEO-ul Hiroto Saikawa va propune consiliului Nissan să „îl înlăture imediat pe Ghosn din funcţiile sale de preşedinte şi director reprezentativ”, a precizat compania.Acţiunile grupului auto francez Renault (care a cumpărat Dacia în urmă cu aproape 20 de ani) şi al cărui CEO este Carlos Ghosn, au SCĂZUT cu 13% la bursa din Paris.

Anunţul celor de la Nissan survine după închiderea tranzacţionărilor pe bursa din Tokyo.

Ghosn este unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi şefi din industria auto, având meritul salvării gigantului Nissan de la un posibil faliment. El conduce atât Renault şi Nissan, cât şi Mitsubishi Motors, în calitate de preşedinte.Sub conducerea lui Ghosn, cele trei companii au format o alianţă care rivalizează cu Volkswagen şi Toyota în privinţa vânzărilor, transmite CNN. Libanezul cu origini braziliene şi franceze a început să lucreze iniţial la Michelin în Franţa, făcând apoi transferul la Renault. În 1999, s-a alăturat companiei Nissan, după ce Renault a achiziţionat un pachet de acţiuni şi Ghosn a devenit CEO-ul producătorului auto în 2001.

Carlos Ghosn, decorat de preşedintele Băsescu

foto: gruprenault.ro

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 2013, decretul decorare a directorului general al Alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, căruia i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor.

"În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia determinantă în eficientizarea industriei de automobile din ţara noastră, parte a strategiei globale pe termen mediu şi lung a Grupului Renault, impunând România ca un punct de reper în domeniu, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» - în grad de Comandor, domnului Carlos Ghosn, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Alianţei Renault-Nissan", se arată într-un comunicat de presă al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, decorarea directorului general al Alianţei Renault-Nissan a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.

Citește și: