Silviu Bănilă
661 vizualizări 16 apr 2018

Datorită structurii de acţionariat a companiei, investitorii publici - chiar şi cei cu deţineri majore - nu au un cuvânt de spus, referitor la viitorul companiei, scrie Business Insider.

Facebook are două clase de acţiuni. Tranzacţiile de acţiuni clasa A, sub denumirea „FB”, se realizează pe pieţele publice şi presupune un vot pe acţiune. Acţiunile clasa B sunt disponibile celor din interior şi au 10 voturi pe acţiune.

Zuckerberg deţine multe acţiuni clasa B şi are 60% din puterea de vot. De asemenea, Mark este preşedintele Facebook. Cu alte cuvinte, dacă doreşte să se întâmple ceva la Facebook, se va întâmpla.

În prezent, Zuckerberg şi Facebook se află în atenţia autorităţilor din cauza scandalului Cambridge Analytica şi investitorii activişti se simt fără putere.

Trezoreriul din Illinois este ultimul investitor care cere demisia lui Zuckerberg din funcţia de preşedinte. „În ansamblu, domnul Zuckerberg nu răspunde în faţa nimănui”, a declarat Michael Frerichs, citat de Financial Times. „Nici în faţa consiliului, nici a acţionarilor. În prezent, domnul Zuckerberg este propriul lui şef şi strategia nu funcţionează”.

Frerichs administrează fondurile de economii pentru universitate ale cetăţenilor din Illinois şi foloseşte investiţiile pentru a pune presiune asupra companiilor, în scopul responsabilizării. El susţine un plan al comptroller-ului (manager) statului New York, Scott Stringer, care a cerut demisia lui Zuckerberg.

Stringer - care administrează fonduri cu o participaţie de aproape un miliard de dolari la Facebook - doreşte un preşedinte independent şi adăugarea a trei membri în consiliul Facebook, cu expertiză în etică şi protecţia datelor.

Argumentul său este simplu: dezvăluirea potrivit căreia firma Cambridge Analytica a folosit în scop abuziv datele a milioane de utilizatori a dus la scăderea cu 60 miliarde de dolari a capitalizării de piaţă a Facebook. Controlul lui Zuckerberg asupra Facebook-ului presupune o vulnerabilitate a acţiunilor, în cazul în care el greşeşte masiv - şi urmările îi vor viza inclusiv pe acţionarii „fără putere”.

Zuckerberg nu va renunţa uşor la control. „Unul din lucrurile de care sunt mândru este structura companiei, la sfârşitul zilei, este o companie controlată. Nu suntem la mâna acţionarilor pe termen scurt. Putem realiza aceste produse şi putem lua aceste decizii spre binele comunităţii”, a declarat Zuckerberg, luna trecută, pentru publicaţia Vox.

Citește și: