Dan Straut
3755 vizualizări 12 iun 2018

Potrivit surselor media, gradul de îndatorare la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă ar deveni, de la 1 iulie 2018, de 50% la creditele în lei şi de 35% la cele în valută, în prezent acesta fiind într 60% şi 70% în funcţie de bancă. La creditele ipotecare cu dobândă variabilă (unde la dobânda comercială se adaugă şi indicatorul ROBOR la 6 luni), plafonul ar fi stabilit la 40% în cazul creditelor în lei şi 30% la cele în valută, iar pentru creditele de consum, plafonul ar fi de 25% la împrumuturile în lei şi 15% la cele în valută.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a refuzat să comenteze „aceste cifre”, menţionând, însă, pentru MEDIAFAX, că în scurt timp banca centrală va prezenta un proiect în acest sens. „Discuţii există pe tema gradului de îndatorare de mai multă vreme, dar deocamdată nu este nimic oficial, BNR va ieşi în cel mult o lună cu un proiect oficial”, a spus Dan Suciu.În data de 13 octombrie 2017, Consiliul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM) a constatat o tendinţă de supraîndatorare a populaţiei şi a anunţat că ar putea recomanda BNR să reducă gradul de îndatorare. Ulterior, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că „s-ar putea să umblăm şi la gradul de îndatorare, dacă CNSM ne va cere asta”.

Iar în luna februarie ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici declara că nu susţine limitarea gradului de îndatorare pentru consumatori, precizând că populaţia trebuie lăsată să apeleze la împrumuturi pentru nevoile pe care le au în derulare. „Trebuie să lăsăm populaţia, pentru că este normal să apeleze la astfel de instrumente, deci de creditare, pentru nevoile pe care le au în derulare. Nu sunt într-o astfel de poziţie în care să fiu împotriva unei astfel de abordări, adică să susţin o limitare. Vedem, analizăm, dar nu împărtăşesc astăzi această idee, de a limita. De a fi poate mai atenţi este în regulă, dar să nu limitezi şi chiar să ceri foarte multe condiţii în momentul în care o persoană se îndatorează”, a declarat Teodorovici, întrebat dacă ar fi oportun să se ia în calcul un prag maxim de îndatorare pentru consumator, de 50% din venituri la credite.

Oficialul adăuga în februarie, că Ministerul de Finanţe şi Guvernul vor discuta şi vor avea un punct de vedere pe acest subiect care „s-a discutat cu Comitetul pentru Supraveghere Macroprudenţială”. „Spun foarte clar că statul, în piaţă, trebuie să aibă totuşi anumite momente pe care le argumentează foarte clar atunci când intervine. Nu sunt în favoarea unei plafornări, şi încă foarte jos pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR”, a spus ministrul de Finanţe.

 

Citește și: