Silviu Bănilă
667 vizualizări 11 oct 2018

Acordul cu Brilliance China Automotive Holding Ltd. transformă BMW în primul producător auto din lume care profită de politica Chinei, astfel încât companiile străine pot avea participaţii majoritare în parteneriatele locale, scrie Bloomberg.

Producătorul auto german a precizat joi că va majora participaţia în afacerea cu Brilliance de la 50% la 75%.

Acordul permite BMW să aibă o putere mai mare de decizie în parteneriatul din China şi să păstreze o mare parte din câştigurile generate de această piaţă uriaşă.

China este principalul teren „de joacă” pentru marile companii auto, dar vânzările de maşini de lux au avut de suferit de pe urma războiului comercial cu SUA.

Acordul va ajuta BMW să diminueze impactrul tarifelor mai mari impuse în războiul comerţului, germanii dorind să crească producţia în China şi să extindă capacitatea de producţie la nivel local, inclusiv în cazul maşinilor electrice.

 „Ne aventurăm într-o nouă eră”, a declarat Harald Krueger, CEO-ul BMW, în timpul unui eveniment desfăşurat la Shenyang, în China. „China devine rapid o bază importantă de producţie şi dezvoltare pentru BMW, în cazul maşinilor care folosesc surse alternative de energie”.

Până în prezent, participaţia companiilor străine auto în China era limitată la 50%. China a anunţat în luna aprilie că va elimina această restgricţie, cel puţin în cazul vehiculelor electrice. Pentru vehiculele comerciale, limita va fi ridicată în 2020 şi în cazul celor pentru pasageri, în 2022, a anunţat guvernul de la Beijing. BMW a anunţat joi că tranzacţia va fi definitivată complet în 2022.

BMW este cel mai mare exportator de maşini din SUA către China, devenind o victimă sigură în războiul comercial. Anul trecut, germanii au livrat peste 100.000 de SUV-uri în China, construite la fabrica din Spartanburg, Carolina de Sud.

Brand german, construit în SUA, exportat în China: 6 din topul celor mai bine vândute 10 SUV-uri importate din SUA sunt BMW sau Mercedes


Parteneriatul de afaceri BMW-Brilliance va investi 3 miliarde de dolari pentru extinderea structurii fabricii, dublând capacitatea anuală de producţie la 650.000 de unităţi, din 2020, a precizat Krueger.

BMW va începe producţia primelor sale vehicule 100% electrice în China în 2020. Modelul respectiv va fi vândut în această ţară, dar şi peste hotare. China şi Germania şi-au întărit parteneriatele, în contextul relaţiilor comerciale tensionate cu SUA. În iulie, Krueger a fost la Berlin, unde a participat la un summit între preşedintele Chinei şi cancelarul Germaniei. O discuţie importantă a fost cea legată de deschiderea Chinei faţă de noi oportunităţi de afaceri din străinătate.

Citește și: