Iulian Anghel
3044 vizualizări 24 iul 2018

Peste 85% din analiştii financiari care au participat la un sondaj al CFA România (Asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, care reuneşte 220 dintre cei mai buni analişti financiari locali) pentru luna iunie, apreciază că, peste şase luni, cursul valutar va ajunge la peste 4,72 de lei/euro, iar peste un an va fi foarte aproape de pragul de 4,80 lei/euro.

Este o veste proastă pentru cei cu credite în euro. Pentru că, deşi vorbim despre o depreciere de 3,7-4% faţă de cursul actual, situaţia se adaugă peste o alta, aceea a inflaţiei care nu se domoleşte.

Majoritatea celor cu credite în euro din România au veniturile în lei şi atunci suportă şi inflaţia, alături de deprecierea leului. Analiştii CFA România  prognozează, pe următoarele 12 luni, o rată a inflaţiei de 4,85%. O depreciere a leului cu 4%, alături de o inflaţie de aproape 5% se va resimţi serios în buzunarele celor cu credite în euro.

Potrivit datelor BNR, la 30 iunie, populaţia avea credite în valută echivalent a 39,4 miliarde de lei, în scădere cu 10,1% faţă de iunie 2017 şi cu 1% mai puţin faţă de mai 2018. În aceeaşi vreme, creditele gospodăriilor în lei erau de 88,8 miliarde de lei, la 30 iunie, în creştere cu 1,9% faţă de mai şi cu 22,1% faţă de iunie 2017.

După cum se vede, oamenii se îndeaptă, din ce în ce mai mult, spre creditele în lei, dar nici aceştia nu sunt scutiţi de griji. Alături de inflaţie, cei cu credite în lei se vor confrunta cu creşterea dobânzilor, în măsura în care inflaţia rămâne sus.

Potrivit sondajului citat, rata medie a ROBOR 3M cu scadenţa de 3 luni (luată în calcul la stabilitatea creditelor de consum în lei), anticipată de analiştii financiari peste 12 luni, este 3,85%, un avans de peste 12%, faţă de nivelul de azi (3,42%).

Nici cei cu depozite în bănci nu au motive de bucurie. Analiştii financiari apreciază că, pe termen scurt cel puţin, dobânzile bancare vor fi ”real negative”, adică dobânda la depozite va fi sub rata de inflaţie.

La 30 iunie, populaţia avea în bănci depozite în lei de 114,4 miliarde de lei şi depozite în valută echivalent a 73,3 miliarde de lei.

 

Citește și: